Birgitta Trotzig, Fredrika Bremer eller spanska diktande kvinnor i samtiden
”Hans lust till stoffet gör att jag gärna följer med in i litteraturens värld, antingen han behandlar Birgitta Trotzig, Fredrika Bremer eller spanska diktande kvinnor i samtiden. Hade jag fått denna volym i min hand i ungdomen hade det absolut triggat mig att läsa. Och nu? Nu också”.
Maria Sandblad recenserar Städer vid havet
Är det någon som någon gång undrat hur författaren René Vázquez Díaz hamnade i Sverige? Hur någon med en sådan längtan till sitt hemland kan ha slagit ner sina bopålar i Sverige, i Malmö, vid ett svalt och mörkt hav i slutet av den skånska jordbruksslätten? Samtidigt som han i sina romaner skildrar sitt Kuba som han besöker så ofta han kan – smakerna, färgerna, minnena, de njutningsfulla sinnligheterna. Delar av svaret finns i denna bok som just kommit ut, och som ur ett slags buspojksperspektiv skildrar gossen Renecito från en liten by någonstans vid Kubas turkosblå hav, och hans äventyr, som via Havanna, Gdansk, Warszawa och med tiden även Miami fört honom hit.
Jan Hoff om Städer vid havet; Krönika över en irrfärd
Uppbrott. Kulturbyten. Kvinnor. Sådana saker präglade den unge René Vázquez Díaz liv. Han växte upp på Kuba, en plats som exempelvis Hemingway och Afzelius gav sig iväg till för att få viktiga exotistiska intryck – kickar i skaparprocessen.
Vázquez Díaz gjorde paradoxalt nog nästan den motsatta resan, från ett kramigt Karibien till en neurotisk Nord. Men för honom var det det som var det annorlunda och spännande. Kanske. Det var ju mycket slumparnas vågor också som kastade upp honom på olika stränder.
Vázquez Díaz prisas av bokhandeln
En av gästerna i Bokfestivalen var den svensk-kubanske författaren René Vázquez Díaz med sin nya roman, den självbiografiska ”Städer vid havet”. Nu har Skånebokhandlarna gett honom sitt årliga författarpris.
”En bångstyrig ung mans irrfärd mellan olika hav och länder, språk och färgrika människor, musik, mat och erotik, berättad med en entusiasm och livslust som aldrig lämnar läsaren oberörd”, lyder motiveringen.
En äventyrare av stora mått, konstaterar Maria Küchen
Ett äventyr är det att läsa René Vázques Díaz självbiografiska roman om en ung människa i rörelse – full gas! – genom städernas och passionernas geografi. Från Kuba till Polen till Malmö till Miami till L.A. rör sig den drygt tjugoårige René som genom en prisma där livsljuset bryts i en kaskad av färger. I hans livsöde speglas global 1900-talshistoria.